de gulden terug

Home » Blog » de gulden terug

de gulden terug

Posted on

De gulden terug? Of iets anders terug?

“De gulden terug.” Op nationale televisie wordt er gesproken over “de gulden terug.” Er wordt niet gezegd dát het werkelijk gaat gebeuren, maar het feit alleen dat men deze drie woorden noemt op nationale televisie, geeft wel iets aan. Het geeft in mijn ogen aan dat er onvrede is over de euro, onvrede over onze huidige situatie en onvrede over in het verleden gemaakte beslissingen.
Mijn inziens is het terughalen van de gulden geen oplossing voor onze problemen. Het zal de producten in de winkel niet goedkoper maken en de gulden kan er niet voor zorgen dat onze economie ineens zal gaan groeien. Misschien zal het onze positie als Nederland zelfs verslechteren als de gulden sterker zal gaan zijn dan de euro. Immers het wordt dan voor andere landen duurder om Nederlandse producten te kopen, waardoor we minder Nederlandse producten zullen verkopen met als gevolg dalende verkopen, toenemende werkloosheid, etc, etc.
Nee, het terughalen van de gulden zal onze problemen niet gaan oplossen. Hoe je het ook wend of keert, gulden of euro, het werkelijke probleem in mijn ogen is dat ons geld geen tegenwaarde heeft.
Inderdaad, alles in ons leven heeft een tegenwaarde. Televisie, auto, eten, een huis, een knipbeurt bij de kapper en het maken van uw auto, alles heeft een tegenwaarde. In de meeste gevallen wordt deze tegenwaarde uitgedrukt in geld, een televisie kost x euro en het laten maken van uw auto kost y euro.

Goudstandaard terug i.p.v. de gulden?

Ons geld zelf echter heeft geen enkele tegenwaarde meer. Inderdaad niet meer, want dat heeft het ooit wel gehad. De zogenaamde goudstandaard werd in Nederland afgeschaft in 1971 (overigens was dit een goudstandaard waarbij het geld maar deels door goud werd gedekt en niet tegen 100%).
Wat is een goudstandaard dan precies zal menigeen zich afvragen. De goudstandaard betekent in de basis dat al het geld in omloop in een land gedekt is door goud. Voor elke euro op papier ligt er ook een bepaald gewicht aan goud, met de waarde van diezelfde euro, ergens opgeslagen in dat land. Dit geld op papier vertegenwoordigt eigenlijk de hoeveelheid fysiek goud die in dat land aanwezig is. Het papieren geld is dan ook inwisselbaar voor dezelfde waarde aan goud en vice versa. Een euro op papier is dus niet zomaar een euro gebaseerd op vertrouwen, maar deze euro op papier is gebaseerd op een werkelijke fysieke bestaande waarde in goud. Dat alleen al maakt het geld zelf échter en gedekt.
Als men, zonder goudstandaard, massaal het vertrouwen in een munt op zou zeggen dan is de munt meteen niets meer waard. Bij een goudstandaard kan dit echter nooit gebeuren, omdat de munt het fysieke goud vertegenwoordigt en dit goud heeft altijd waarde.
Een systeem dat veel meer gebouwd is op werkelijke waarde en niet gebouwd is op “lucht” of vertrouwen zoals dat het geval is zonder goudstandaard. Heeft u zich weleens afgevraagd waar uw 5 euro biljet eigenlijk vandaan komt en wat daar nu écht de waarde van is? Dit 5 euro biljet is in weze gecreëerd (geprint) uit het “niets” dit biljet heeft immers geen enkele tegenwaarde, behalve dan het vertrouwen dat iedereen het als geld accepteert.
Zou hetzelfde 5 euro biljet niet veel échter zijn als u wist dat er voor uw 5 euro ook werkelijk 5 euro aan goud bij De Nederlandsche Bank in de kluis zou liggen en u deze 5 euro om zou kunnen wisselen voor de basisvaluta: goud?
Wilders moet daarom misschien niet pleiten om de gulden terug in te voeren, maar misschien zou het beter zijn als er gepleit wordt voor een herinvoering van de goudstandaard om zo ons geld weer écht geld te laten zijn i.p.v. papier en digitale cijfers gecreëerd uit  een printmachine zonder enige tegenwaarde. En misschien ligt daar ook wel de kern van onze crisis.
Wo 07 maart 2012; Auteur: Jan-Peter Jonkers; Financieel analist