Verloop goudkoers

Home » Blog » Verloop goudkoers

Verloop goudkoers

Posted on

Het verloop van de goud koers

Het verloop van de goud koers. Het is me nogal een verloop geweest de afgelopen 3 jaren en nog steeds is het verloop van de goudkoersonvoorspelbaar en soms grillig op korte termijn. Maar goed, goud is natuurlijk een grondstof en net als alle andere grondstoffen afhankelijk van de wereldwijde vraag en aanbod. We hebben ook de afgelopen jaren gezien dat bijvoorbeeld de koper-, ijzer- en papier prijs enorm fluctuatief zijn geweest, hetzelfde hebben we en zien we nog steeds bij de olieprijs.

De goudkoers is sinds het begin van de economische crisis enrom aan het stijgen gegaan. Zo hebben  we de goudprijs zien stijgen van 16.000,- euro naar 20.000,- naar 25.000,- Waarop ik dacht dat het niet hoger kon en historisch hoog was…. Ik kreeg aanvankelijk gelijk, want de goudprijs zakte daarna voor een paar maanden weer weg en kwam een tijd niet meer aan de 25.000,- euro. Zweetdruppels van het voorhoofd af en rustig afwachten tot waar de goudkoers zou gaan zakken en vervolgens zou blijven gaan hangen.

Tot plots de goudprijs weer ging stijgen, wederom richting de 25.000,- euro per kilo en daar aangekomen ogenblikkelijk erover heen richting de 30.000,- euro p/k! En zelfs tot de 33.000,- euro, een verdubbeling in twee jaar tijd! Ik dacht dat het niet hoger kon en was werkelijk verbaasd. Daarna heb ik ook al mijn logica, gedachten en voorgevoelens laten varen. Uiteindelijk kwam het erop neer dat niemand het verloop van de goudkoers kan voorspellen en dat alles mogelijk is. Ik heb mensen uitgelachen die me in 2008 vertelden dat de goudprijs nog weleens naar 50.000,- per kilo zou kunnen gaan. Nu lachen zij mij uit, hoewel we de 50.000,- euro per kilo niet gezien hebben en misschien wel nooit gaan zien, durf ik om dat bedrag in ieder geval niet meer te lachen en zeker niet meer te wedden dat!

Het absolute hoogtepunt kwam in de zomer van 2011, linea recta gevolgd door de snelste en grootste daling die ik tot dan toe gezien had. Prompt richting de 44.000,- euro per kilo en kort daarna binnen een aantal dagen terug naar 38.000,- euro. Hoezo stabiel..?

Toekomst verloop goudprijs

Als mensen me nu vragen wat denk jij nou van het toekomstige verloop van de goudkoers? Dan kan ik enkel zeggen dat ik er geen zinnig woord over kan vertellen en ze desgevraagd ook geen enkel advies kan geven. Naar het casino gaan met je vermogen kan misschien net zo goed of net zo slecht uitpakken als wanneer je je vermogen in goud belegd.

Toch denk ik dat ik er twee nuttige dingen over kan zeggen, geleerd van dingen uit het verleden, geleerd van constateringen en geleerd van kijken en zien:

– Ten tijde van economische crisis stijgt de goudprijs énorm.

Dit kan twee dingen betekenen en/of twee dingen teweegbrengen:

1. Als de goudprijs ten tijde van economische crisis enorm omhoog knalt. Wil dit dan ook zeggen dat wanneer de economische crisis ooit voorbij gaat, de goudprijs ook weer énorm hard omlaag gaat? Nuchter Hollands verstand zegt immers dat “alles wat een keer omhoog gaat, ook weer naar beneden moet komen.” Zeker als het met zo`n snelheden als de goudkoers gaat.

2. Voorlopig zijn we nog niet uit de economische ellende en hoewel er tekenen zijn dat het langzaam aan beter gaat met de economie, denk ik toch dat de dieperliggende oorzaken van de economische crisis nog (lang) niet zijn opgelost. Als de crisis nou nog erger wordt, zou dan de goudprijs nóg hoger en sneller gaan stijgen? En praten we dan over een paar jaar al over 50.000,- euro per kilo (als we dan nog een euro hebben;) of zelfs over 100.000,- euro per kilo?

Een zekerheid

Als we het over de goudprijs en het verloop van de goudprijs hebben, dan hebben we in ieder geval één zekerheid waar we met z`n allen op kunnen bouwen: Niemand kan in de toekomst kijken en niemand kan voorspellen wat de goudkoers zal gaan doen en waar we zullen eindigen.

Misschien voor veel mensen geen bevredigende zekerheid, maar voor mij goed genoeg. Net als het leven zelf is het maar goed dat we niet alles op voorhand weten en kunnen voorspellen. Net zoals verschil de wereld kleurt, kleuren onzekerheid en spanning misschien wel het leven….

 

di 20 maart 2012; Auteur: Jan-Peter Jonkers; Financieel analist