Toekomst

Home » Blog » Toekomst

Toekomst

Posted on

In het verleden heb ik al eens wat blogberichten geschreven, ik ben van plan dit weer op te gaan pakken. Mezelf kennende zal dit niet wekelijks gebeuren en ook niet maandelijks. Ik mik er op om eens in de 6 tot 12 weken een nieuw blogbericht hier toe te voegen. Ik schrijf meestal vanuit mijn gevoel en wat er op dat moment speelt. Actualiteiten in de goudhandel, de financiële wereld, dingen die wij hier meemaken, informatie die wij krijgen vanuit de markt, prijsveranderingen, ontwikkelingen, persoonlijk gevoel, etc. (Even tussendoor: denk je hierin een leuke bijdrage te kunnen leveren, schroom dan niet om contact op te nemen, stuur je stukje in en wellicht plaatsen wij die hier als blog op onze website.)

De rol van goud en zilver in het financiële systeem (powerpoint presentatie, 1.738 KB)

Toekomst

Waarom beleggen we in goud en zilver? Sommige denken dat de euro minder waard zal worden, sommige denken dat ons financiële stelsel op de lange termijn geen stand kan houden en anderen willen hun vermogen gewoon spreiden over verschillende beleggingen. Wat de reden ook is, het is altijd voor de toekomst. Maar de toekomst is lastig, niet te voorspellen en zit vol onzekerheid. De beslissing die ik vandaag neem kan in de toekomst heel goed of heel verkeerd uitpakken. In de toekomst zit altijd het element tijd, en dat is zeker ook in het beleggen in en goud en zilver de belangrijkste factor. Timing, wanneer koop ik en wanneer verkoop ik? Dat zijn in principe de twee belangrijkste momenten en bepalend voor winst óf verlies. De prijs is niet belangrijk, alleen de prijs op het moment van kopen en de prijs op het moment van verkopen zijn van belang en hebben invloed op jouw winst of verlies.

Winst is pas winst als het gerealiseerde winst is en verlies is pas verlies wanneer het gerealiseerd verlies is.

Redenen belegger

Als een belegger fysiek goud en/of zilver aankoopt zal hij dit vooral doen, omdat hij denkt dat dit goud en zilver in de toekomst meer waard zal zijn. Wij merken vanuit de markt momenteel ook nog een andere reden. Sommige beleggers kopen niet persé fysiek goud en zilver, omdat ze hopen dat ze hiermee over 10 jaar 20% rendement behaald hebben, maar omdat ze niet meer zo`n vertrouwen in de euro en ons financiële stelsel hebben. Zij kopen het goud en zilver puur als “verzekering” van hun vermogen, mocht de euro minder waard worden en mocht zelfs ons hele financiële stelsel in de toekomst op de schop gaan. Het lijkt een ver van mijn bed verhaal, maar dit is het misschien niet. Er is weleens gezegd door Henry Ford, “als iedereen wist hoe het financiële stelsel werkelijk in elkaar zat dan zou vandaag nog een revolutie uitbreken.” Voor meer info over de werking van het financiële systeem zie “the goldsmiths tale.”

Een kanttekening bij deze beweringen is dat er niemand gebaat is bij het falen van ons financiële systeem, sterker nog, dit zou juist een hele hoop narigheid veroorzaken in de hele wereld. Het is daarom ook maar de vraag of dit ooit zal gebeuren. Toch zijn er een aantal dingen in de wereld die niet helemaal lijken te kloppen en die in de toekomst voor nogal wat problemen kunnen gaan zorgen op financieel gebied. Dit financieel gebied kan breder getrokken worden naar politiek, welvaart, welzijn, werkloosheid, gezondheidszorg, economie.

Mogelijke toekomstige problematiek

Om te beginnen zie ik een aantal problemen die zich in de toekomst aan zouden kunnen dienen:

1. Vergrijzing
Dat de vergrijzing eraan komt is geen nieuws, dat dit heel veel geld gaat kosten ook niet. Dat er geen geld is in de zorg is ook geen nieuws en dat ze in de zorg erg aan het bezuinigen zijn ook niet. Ik weet niet of u een familielid of vriend/kennis heeft die momenteel zorg nodig heeft. Maar u heeft daar vast commentaar of verbeterpunten op aan te merken. Toch wordt er steeds meer bezuinigd, dus de zorg zal achteruit gaan en de vergrijzing is nog niet eens echt begonnen!

2. Pensioenen
Mensen die jarenlang pensioen opgebouwd hebben zijn niet meer zo zeker als vroeger dat ze later nog wel zoveel krijgen als waar ze op gehoopt hadden.

3. Machtsverschuiving van het Westen naar het Oosten
Een verschuiving van macht en zeker ook welvaart van Europa en Amerika naar voornamelijk China, Rusland en andere Aziatische landen. Dit hoeft niet persé erg te zijn en iedereen op de wereld is alles gegund, maar wij in het Westen zullen dit in onze welvaart gaan merken.

4. Minder werk door automatisering
Begrijp me niet verkeerd, de telkens vernieuwde technologie omarm ik als geen ander en ik denk dat de wereld hierdoor ook grote stappen voorwaarts in haar ontwikkeling maakt. De nieuwe technologie zal zeker voor nieuwe banen en uitdagingen zorgen. Er is echter ook een minpunt, door automatisering kan de werkgelegenheid in bepaalde sectoren enorm terug gaan lopen. Denk bijvoorbeeld eens aan alle vrachtwagenchauffeurs wanneer in de toekomst vrachtwagens ooit zelf kunnen rijden en geen bestuurder meer nodig hebben. Heel veel mensen zonder werk en zonder inkomen kunnen een probleem opleveren voor de hele maatschappij.

5. Jonge generatie die geen vermogen meer kan opbouwen
Het geld wordt elk jaar minder waard. De woonlasten van starters (20-30 jr) zijn vaak zo hoog dat er weinig ruimte tot sparen is. De huizenprijzen zijn torenhoog, vaak door veel vraag en weinig aanbod. Soms sta ik voor een huis dat € 300.000,- kost en dan denk ik bij mezelf “zo veel geld voor gewoon maar een huis!?” € 300.000,- is FL 660.000,- dat heeft dat huis 20 jaar geleden nooit gekost. Hoe moet een stelletje van 25 met een hypotheek van € 300.000,- ooit een flink vermogen op kunnen bouwen als zij ook nog 2 kinderen hebben, 1 of 2 keer per jaar op vakantie willen en nog af en toe leuke dingen willen doen. Dit betekent dat zij ook minder uit kunnen geven, nu en later, waardoor ook de economie afgeremd wordt of zelfs terug zal lopen.

Deze punten hoeven niet per definitie allen te ontaarden in grote problemen. Het zijn alleen wel dingen waar we nu al rekening mee moeten houden voor in de toekomst. Ik zie de toekomst juist graag erg rooskleurig in. De wereld is mooi, het leven is mooi, geld is niet het belangrijkste, tijd is velen malen waardevoller. De tijd die je op deze aarde hebt is zo veel schaarser dan al het geld op de wereld. Bedenk altijd dat geld uiteindelijk een MENSELIJKE UITVINDING is. Een euro kun je vandaag verliezen en morgen terugverdienen, een dag uit je leven gaat voorbij en zal nooit meer terugkomen…

wo 4 november 2015; Auteur: Jan-Peter Jonkers; Financieel analist