Goud bijzonder?

Home » Blog » Goud bijzonder?

Goud bijzonder?

Posted on

“Goud is uiteindelijk ook maar gewoon een metaal waar je niet van kunt eten of drinken, waarom is goud nou eigenlijk zo veel meer bijzonder dan andere metalen?”

Een leuke opmerking met een interessante vraag. De opmerking en de vraag zijn uiteraard helemaal op hun plek. En het klopt ook, waarom is dat goud nu zo veel meer bijzonder dan koper? Het lijkt weleens een gevoelskwestie of een emotionele menselijke kwestie. Toch zijn er wel degelijk een aantal hele realistische en gegronde zaken te noemen waarom goud nu juist wel meer bijzonder en waardevoller is. Laten we eens beginnen bij het begin:

“Waarom is goud zo veel waardevoller dan de meeste andere metalen?”

1. Marktwerking: vraag & aanbod
Door de natuurlijke marktwerking van vraag en aanbod komt er wereldwijd een prijs tot stand van de alle grondstoffen, waaronder ook die van goud. De vraag naar goud is altijd veel hoger geweest dan het aanbod van goud. Hierdoor gaat automatisch de prijs omhoog en maakt het ook dat goud waardevoller is dan de meeste andere metalen waar de vraag en aanbod minder ver uit elkaar liggen.

De vraag naar goud komt voort uit de sieradenbranche, de elektronica branche, de industrie (goud wordt bij bepaalde processen gebruikt als warmte/elektriciteit geleider), beleggers, banken, dental industrie en waarschijnlijk nog wel meer.

Het aanbod echter is zéér beperkt. Om goud uit de grond te halen kost enorm veel tijd, moeite, machines en geld. Het is een schaars goed dat doorgaans niet in hele grote hoeveelheden in de natuur te vinden is, zoals dat bij bijvoorbeeld ijzer wel het geval is.

2. Natuurlijk product
We vergeten het weleens, maar goud is een natuurlijk product! Het kan alleen door de natuur gemaakt zijn/worden en in de natuur gevonden worden. Wij mensen kunnen het niet maken, hierdoor is de hoeveelheid goud op aarde dus altijd beperkt en zelfs uitputtelijk.

3. Geschiedenis
Goud is al duizenden jaren door de mens gezien als waardevol en bijzonder. Duizenden jaren geleden al werd het gebruikt door de mens als betaalmiddel en om er sieraden van te maken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Maar iets wat duizenden jaren standhoud, vertrouwen biedt en waardevol is, is onwaarschijnlijk om van de ene op de andere dag niet meer als zodanig gezien te worden.

Dan zijn er natuurlijk ook nog wel de menselijke gevoels en emotionele aspecten waardoor wij waarde toekennen aan goud:

1. Kleur: geen enkel ander metaal heeft dezelfde kleur
De kleur van goud is uniek, we kennen allemaal de grijze metalen en zelfs het roodachtige koper. Maar er is toch geen enkel metaal wat zo`n prachtige warme gele gloed heeft als goud.

2. Magie: je weet pas hoe bijzonder en bijna magisch het is totdat je zelf een stukje in je hand hebt.
Veel mensen die zich afvragen wat goud nou zo bijzonder maakt hebben het waarschijnlijk nooit zelf in handen gehad. De meeste mensen worden bij het zien en voelen van een stukje puur goud betoverd door de “magie” die het ogenschijnlijk over zich heen heeft.

3. Koning der metalen: graaf het na 5.000 jaar uit de grond, poets het op en het is nog steeds zo mooi als toen je het erin stopte
Goud kent geen corrosie en erosie. Het reageert niet, in tegenstelling tot veel andere metalen, met zuurstof, lucht of water. Hierdoor blijft het vrijwel altijd mooi en onbeschadigd! Een unieke en bijzondere eigenschap.

Dit is wat er zo 1,2,3 in mij opkomt waarom goud zo bijzonder is. Er zullen nog wel meer en andere redenen zijn. Men moet wel oppassen dat men er niet te bezeten van raakt, daar kan men ook ziek van worden. U zult niet de eerste zijn bij wie de goudkoorts toeslaat….

di 17 november 2015; Auteur: Jan-Peter Jonkers; Financieel analist