Anoniem kopen

Home » Anoniem kopen

Anoniem kopen

{geschreven op 9 januari 2023}

Wilt u, om welke reden dan ook, anoniem een aankoop doen? Hieraan zit wet- en regelgeving vast waar wij ons aan houden. Daarnaast hanteren wij zelf ook nog interne regels. Wenst u anoniem goud aan te kopen? Lees dan onderstaande info goed door.

Wet- en regelgeving

  • U kunt anoniem edelmetaal bij ons aankopen tot een bedrag van € 10.000,-
  • Komt het totaalbedrag boven de € 10.000,- dan hebben wij een geldig legitimatiebewijs van u nodig, tot € 20.000,- wordt dit niet doorgegeven aan een overheidsinstantie, maar komen u gegevens enkel bij ons in de administratie terecht.
  • Bij contante betalingen vanaf € 20.000,- moeten wij deze transactie melden bij de FIU. (Let op! I.v.m. de tijd die het kost om een dergelijke melding te maken, de stortingskosten en uit veiligheidsoverwegingen accepteren wij zelf geen contante betaling van € 20.000,- of meer).
  • De wet zegt “indien een koper in een bepaalde periode meerdere contante betalingen verricht ten behoeve van de aankoop van goederen, dan kunnen deze bedragen alleen worden opgeteld als er een duidelijke samenhang bestaat tussen deze transacties.” U kunt dus niet vandaag een aankoop anoniem doen van € 5.000,- en morgen nog een van € 5.000,- dit wordt dan gezien als 1 transactie. In de wet wordt de term “een bepaalde periode,” verder niet concreet benoemd naar aantal dagen of weken, zelf hanteren we hierin 2 weken minimaal.

Eigen regels

Alle regels m.b.t. contant betalen in anonimiteit vloeien voort uit bovenstaande wet- en regelgeving. Wij hanteren hierin zelf ook nog een praktisch beleid:

  • Wij accepteren bij contante betaling geen biljetten meer van € 200,- en € 500,-. Wij zijn klant bij de Rabobank en hebben een schrijven ontvangen dat we deze coupures niet meer mogen accepteren en afstorten bij de Rabobank. Deze accepteren wij dus niet meer. Alle coupures van € 100,- en kleiner, wel.
  • Anoniem aankopen houdt voor ons in dat uw gegevens niet op de verkoopfactuur komen te staan en u als zodanig dus niet met naam en toenaam in onze administratie belandt. Wij vinden het wel prettig als u zich gewoon met uw naam voorstelt aan ons en dat wij gewoon contact op kunnen nemen met u over de bestelling die u plaatst en de afspraak kunnen maken voor het afhalen. Communiceren kan alleen als dat twee kanten op gaat. Wij willen dus wel altijd een e-mailadres of een telefoonnummer van u hebben om met u te kunnen communiceren. Zonder enige contactgegevens kunnen wij niet met u communiceren en dus ook niet de bestelling juist verwerken. Dit soort bestellingen accepteren we dan ook niet.

Toekomst

In Europa en ook in Nederland gaan er in de toekomst waarschijnlijk enige veranderingen plaatsvinden in bovenstaande wet- en regelgeving. Hoe dat er precies uit zal gaan zien en wanneer dat precies is weten wij niet. Het beste kunt u altijd de meest actuele informatie bij de bron zelf opzoeken. Bovenstaande info is ook terug te vinden op:

FIU Nederland

Belastingdienst beleggingsgoud