Beschadigde munten

Beschadigde gouden munten

Op onze inkoopprijzen pagina en gouden munten catalogus, vermelden wij alle meest voorkomende gouden munten en onze inkoopprijzen. Hierbij is vermeld “geldt alleen voor onbeschadigde munten.” We merken echter in de praktijk dat er soms wat verwarring is bij mensen wanneer een munt wel of niet beschadigd is. De vuistregel voor ons als handelaar is: Staan wij er nog achter om deze munt nog als mooie munt weer door te verkopen?

Als dat niet het geval is, classificeren wij de munt als beschadigd. Let hierbij op! Vaak denken mensen dat de munt dan ineens veel minder waard is, maar dit valt heel erg mee. Een munt die als beschadigd wordt geclassificeerd wordt nog steeds ingekocht, maar dan als goud om weer om te smelten. In de praktijk valt het dan altijd erg mee, als voorbeeld, een gouden tientje kopen we op het moment van schrijven in voor € 272,- en is deze beschadigd dan geldt de prijs voor 21,6 karaat goud per gram en dat zou dan nu zijn € 260,- (een verschil van € 12,-, dus het is absoluut niet zo dat een munt dan ineens waardeloos of véél minder waard is, we kunnen hem dan alleen niet meer als mooie munt verkopen en zullen hem om laten smelten).

  Onbeschadigde munten

Onbeschadigde munten zijn munten die geen aanzienlijke schade hebben zoals dikke krassen, ernstige vorm van slijtage, sporen van hangers, sporen van oogjes, sporen van klemmetjes, sporen van soldeer. Eigenlijk gewoon zoals het woord het zegt, simpelweg onbeschadigd. Hieronder enkele voorbeelden in foto:

  Beschadigde munten

Wanneer zijn munten dan wel beschadigd? Hieronder een opsomming van de meest voorkomende voorbeelden, geïllustreerd met foto`s en uitleg:

  1. Klemsporen van hanger

Op de afbeeldingen rechts zie je op de plekken van de pijlen zie je duidelijke beschadigingen of donkere vlekken. Dit zijn sporen van de klemmetjes waarmee de munt heeft vastgezeten in een hangertje om als sieraad gedragen te kunnen worden.

  

  2. Soldeer van oogje

Bij deze munten zie je op de plek door de pijl aangegeven een oud soldeer punt, hier heeft een oogje gezeten dat ooit aan de munt vast gesoldeerd is geweest. Door dit oogje kon men het aan een kettinkje als sieraad dragen. Door het vast solderen van het oogje echter is de munt zoals te zien is beschadigd.

  

  3. Munt heeft in hanger gezeten

Op deze munten zie je duidelijk een donkere ring aan de buitenkant van de munt zitten, zoals met de pijlen aangegeven zie je duidelijk verschil in kleur met de binnenste ring van de munt versus de buitenste. Dit kleurverschil treedt op, doordat de munt in een hanger geklemd heeft gezeten. Vaak die je dat de buitenste ring donker is en de binnenste ring glad en lichter van kleur. Door het dragen is het binnenste gedeelte van de munt constant op de huid heen en weer geschuurd, waardoor dit kleurverschil optreedt.

  

  4. Munt zelf als sieraad

Op deze munt zie je dat men een sluiting heeft gesoldeerd. Deze munt is gebruikt geweest als broche.

  

  5. Gewoon beschadigd

Deze munt is niet als sieraad oid gebruikt, maar heeft simpelweg gewoon een beschadiging. Duidelijk te zien aan de deuk en de plek waar een deel van de parelrand mist.

  

  6. Munten in hangers

Munten die in hangers zitten zijn als sieraad gebruikt en worden per definitie als beschadigd gezien. Vanaf de buitenkant wellicht niet altijd te zien, maar als de munt uit de hanger komt, zie je daar altijd sporen van.

 

Ik hoop je zo een beetje duidelijk gemaakt te kunnen hebben wanneer we een munt als beschadigd classificeren. Munten die als sieraad gebruikt zijn of uit een hanger komen zijn per definitie ALTIJD beschadigd en zullen omgesmolten worden.