Platina

Platina inkoop

Heeft u sieraden, baren of munten van platina die u graag wilt verkopen? U kunt ons dan het beste even bellen over de actuele inkoopprijs. Waar we hier op de website heel duidelijk zijn in de inkoopprijzen voor goud en zilver, ligt dit voor platina anders. We komen het erg weinig tegen en de kosten van verwerking zijn sterk afhankelijk van de vorm (baren, munten, sieraden, industrieel) en de hoeveelheid. Hierdoor verschilt de inkoopprijs per gram per vorm.

Eigenschappen

Platina/platinum is een scheikundig element dat in de natuur voorkomt en in de natuur ontstaan is. Het is nog schaarser en moeilijker te vinden dan goud. Platina heeft als scheikundig symbool PT en atoomnummer 78. Het is net als goud een edelmetaal en niet gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals zuurstof en water. Het zal daarom nooit roesten, oxideren of verkleuren. Hoewel platina een erg edel metaal is en schaarser dan goud is, komt men het in het dagelijks leven maar weinig tegen. Het kent de volgende eigenschappen:

– Is wit/grijs van kleur
– Heeft een nog hogere dichtheid dan goud: 21.450 kg/m3
– Smelt bij 2.045 graden celcius
– Is erg buigzaam en makkelijk te bewerken
– Roest niet
– Oxideert niet
– Is een erg goede warmte-geleider

Toepassingen

Doordat platina een aantal unieke eigenschappen heeft, niet reageert op invloeden van buitenaf en chemisch erg stabiel is, kent het metaal vele (industriële) toepassingen:

– Als geleider van warmte (bv thermokoppel)
– Als katalysator bij verschillende productieprocessen (bv bij raffinage van ruwe olie)
– Gebruikt voor temperatuursensor
– Toepassingen in chirurgische/medische gereedschappen en apparaten
– Het vervaardigen van sieraden

Prijs

De prijs van platina komt op de internationale markt tot stand door vraag en aanbod. De actuele koers kan daarom fluctueren. Doordat het erg zeldzaam is en veel minder wordt toegepast in sieraden komen wij het als edelmetaalhandel ook niet veel tegen. Wij kopen het echter wel in, in de vorm van sieraden, munten of baren, maar ook industrieel (afval).