Zilver testen

Home » Werkwijze » Zilver testen

Zilver testen

In het onderstaande filmpje ziet u hoe wij zilver testen op echtheid. Het principe van het zilver toetsen werkt iets anders dan dat bij goud. Bij de zilvertoets dient de zilveren toetsstreep juist te vekleuren. Wanneer een voorwerp van echt zilver is dan zal de toetsstreep verkleuren naar rood. Als het geen echt zilver is dan zal de toetsstreep verdwijnen of niet verkleuren, maar blijven zoals hij was. Pas wel op, want als een voorwerp goed verzilverd is dan dient men eerst de oppervlakte laag iets aan te vijlen.

Heeft u zilver servies, bestek, broodmanden, kandelaars of andere (gebruiks)voorwerpen van zilver die niet gekeurd en/of gemerkt zijn. Dan zijn deze voorwerpen in de meeste gevallen ver-zilverd. U dient dan altijd het voorwerp in te vijlen om onder de oppervlakte laag te testen op zilver, want als iets verzilverd is zal de buitenkant toch altijd zilver aangeven. U kunt het zilver toetswater aanbrengen op het zilveren voorwerp zelf of gebruikmaken van een toetssteen zoals in het filmpje.

Gehalte zilver

Ok dat is heel fijn dat we nu weten of met echt zilver te maken hebben, maar weet je nu dan ook welk gehalte zilver het is? Nee helaas is dat met deze methode dan weer niet te achterhalen, hoewel: een getraind oog kan aan de helderheid van de rode verkleuring zien of iets een hoog of een laag gehalte zilver is. Maar echt nauwkeurig onderscheid kan men met deze methode niet maken.

Daarvoor heb je eigenlijk weer een XRF-analyse apparaat voor nodig. Dit apparaat kijkt d.m.v. een soort röntgen licht op het metaal en kan exact het gehalte van iets vast stellen.