Keurmerken en keurtekens goud en zilver

Home » Werkwijze » Keurmerken en keurtekens goud en zilver

Keurmerken en keurtekens goud en zilver

Onderstaand in het gele vlak ziet u een overzicht van Nederlandse keurmerken en keurtekens goud. Deze keurmerken en keurtekens zijn in het leven geroepen om de Nederlandse consument te beschermen en om ervoor te zorgen dat de consument geen nep goud of vals goud koopt. Het is dan ook bij wet verplicht dat ieder gouden voorwerp dat in Nederland wordt verkocht, voorzien is van een van onderstaande keurtekens of keurmerken. Het kan toch zijn dat u goud heeft dat geen Nederlandse keurmerken of keurtekens heeft. Het kan zijn dat uw goud uit het buitenland komt, of dat de keurmerken en keurtekens eruit gesleten zijn door het vele dragen.

U ziet hier geen 8 karaat goud vermeld staan. Dit komt omdat de wetgever in Nederland heeft vastgesteld dat 8 karaat goud niet als zijnde goud verkocht mag worden en 8 karaat goud mag in Nederland dan ook geen goud worden genoemd, omdat het goudgehalte hierin te laag is. In Duitsland mag 8 karaat goud bijvoorbeeld wel als zijnde goud verkocht worden.

Gehalte goud keurtekens

Keurmerken en keurtekens zilver

Onderstaand ziet u in het grijze vlak een overzicht van Nederlandse zilver keurmerken en keurtekens. Dit overzicht kan uiterst behulpzaam zijn wanneer u zilver bestek/servies heeft. Zilver bestek en/of servies dient altijd voorzien te zijn van een van onderstaande zilvermerken of zilverkeuren. Veel zilver bestek en zilver servies is namelijk ver-zilverd en dus niet van massief zilver. Als u echter onderstaande zilvermerken of zilverkeuren tegenkomt dan betreft het wel een massief zilveren voorwerp.

Onderstaande zilvermerken en zilver keurtekens gelden natuurlijk ook voor zilveren sieraden en andere (gebruik)voorwerpen van zilver.

zilver keuren