Crisis en..?

Home » Blog » Crisis en..?

Crisis en..?

Posted on

Crisis, crisis en…?

Crisis, bezuinigingen, werkloosheid, pensioenfondsen, Griekenland, Spanje, Portugal, Europa, de EU, een dalende euro, inflatie, politiek, geld, dollars en… ARGENTINIË.

Argentinië? Ja, Argentinië. Wie van u wist dat Argentinië in 2001 een soortgelijke schulden- en economische crisis heeft beleefd? Dit betekent niet alleen dat wij als Europa kunnen leren van Argentenië hoe we om kunnen gaan met een dergelijke crisis, maar ook dat we in de praktijk kunnen zien wat ons wellicht te wachten staat en hoe we ons hierop het beste voor kunnen bereiden.

Ik heb niet echt het idee dat er door de Europese politiek een oplossing is gevonden en ik vraag me ook af of die er überhaupt wel gaat komen, een goede althans. Hebben we er niet een dusdanig potje van gemaakt dat we misschien wel eerst door een heel diep dal moeten gaan om er daarna weer uit te kunnen komen? Of kunnen we het blijven oprekken en doorgaan en hopen dat het vanzelf weer goed gaat komen?

Niet persoonlijk iets tegen de Grieken, maar het principe is als volgt: Griekenland heeft al torenhoge steun gekregen en krijgt dat nu weer, terwijl de schuld van Griekenland ongekend en buiten proportioneel hoog is. Met een economie in het slop en voorlopig geen zicht op betere tijden is het dus nog maar de vraag of Griekenland ooit haar schulden kan terugbetalen. Waarom zou ik Jan 1 miljoen euro lenen als ik weet dat Jan al 50 miljoen euro schuld heeft en dat Jan geen werk heeft om zijn torenhoge schuld ooit terug te gaan betalen!? Maken we zo de problemen niet alleen maar erger, voor Jan, maar ook voor onszelf?

Argentinië

Enfin, zoals ik al schreef, Argentinië heeft in 2001 een zeer erge crisis gehad. Zo erg zelfs dat de Argentijnse overheid de spaartegoeden van alle burgers voor 12 maanden bevroor om een bankrun tegen te gaan. Er braken rellen uit, de werkloosheid nam toe, winkels werden geplundert, etc. Na enkele presidentswisselingen en strakke maatregelen heeft Argentinië weer een groeiend nationaal product laten zien, in de jaren na 2007 zelfs van 8 % per jaar!

We kunnen het Argentinië van toen zeker niet op alle fronten en problemen vergelijken met de problemen die nu in Europa spelen en heus gaan we daar nu de oplossing niet vinden. Argentinië was een alleenstaand land, wij als Europa zitten aan elkaar vast en hebben een gezamelijke munteenheid en gezamelijke regels. Maar we kunnen wel van Argentinië leren in die zin; we kunnen zien wat ons wellicht te wachten staat als onze situatie verslechtert.

En Brussel; van alleen maar kijken, luisteren en leren van een land dat het al eens meegemaakt heeft en er weer bovenop is gekomen, wordt toch niemand dommer?

Maar ook voor de gewone Europese burger is het interessant om eens naar de Argentijnse situatie van toen te kijken. We kunnen zien wat er gebeurt als een land diep in economische crisis raakt, de dingen die we kunnen verwachten en wellicht dingen die we van te voren kunnen doen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. We leven nu eenmaal in rare en onzekere tijden, wat maakt dat we toch enigzins voorbereid moeten zijn en eventueel rekening moeten houden met…

 

ma 20 februari 2012; Auteur: Jan-Peter Jonkers; Financieel analist